Thursday, September 17, 2009

Semuanya Kena Matching Raya Ni


Salam to all..

Waaaaaa....Alhamdulillah, esok dah mula beraya. Right now i'm in the middle of enjoying the yummilicious 'dodol' in my room after a nice shower, and just can't bare the sound of 'mercun' that have been fired near grandma's house. And wait, the sound have stopped because it's raining! :p

While continue typing this, i heard grandma calling my name and the cousins to get the bucket and put it under the pouring rain. Berkat kata nenek hujan di malam raya :). Ada cerita disebaliknya untuk siapa yang tahu. Alhamdulillah, rasa tenang dapat beraya di kampung, lebih-lebih lagi dengan kehadiran sepupu-sepupu yang dirindui.

I knw that most of the people out there either have reached their 'kampung' or still in the middle of their journey. And to those who don't have to travel, it must be a good thing to you. I remembered the first time i had to celebrate eid in Southampton, UK. It was back in 2005, when i was just as young as 20 y.o. Being far from family was nothing new to me as i've been in boarding school for 7 years, but celebrating raya for the first time with just friends who i've only knew for couple of weeks was totally a different thing. Merasa la kita berjaga tengah malam masak lauk raya seperti rendang, nasi himpit dan sambal udang. Merasa juga bangun pagi kejut kan kawan bersiap-siap dengan baju raya yang ditempah 3-4 bulan sebelum raya, pergi sembahyang raya bersama-sama dan yang paling best dapat beraya dengan muslim dari negara lain seperti Pakistani, Arab, Indonesia, Brunei dan lain-lain lagi.


Ni first time raya berdua di perantauan tahun 2007 :)



Ni raya tahun 2008 bersama adik kesayangan :)


Persiapan raya?
Rumah nenek dah settle. Kuih raya dah kami all the cousins susun dalam mangkuk crystal and kaca nenek. 4 set semuanya. Tapi tak banyak jenis, nenek kata beli sikit asalkan yang sedap. Gantung langsir dah beres, tahun ni nenek recycle langsir yang masih elok dari tahun lepas - macam dalam gambar atas ni. Masak lauk-pauk untuk tetamu makan di pagi raya pun dah beres. Tadi dah cuba-try-test rendang, sambal udang, ayam masak merah, sup tulang, walaupun dah baham 'bakso' semangkuk berbuka tadi. Rezeki melimpah-luah harini :)


Ni first time tokeh Tie Rack menggayakan tudung ber-awning.
Yang ni tak ada brand tapi sesuai la untuk bentuk muka ni.



Yang ni pun rezeki sebelum raya.
Makcik belanja tudung Ariani, nenek bagi gelang crsytal dari Sabah RM13 each (cantik dan matching baju raya hijau ku!) dan ada hadiah dari yang tersayang :).
Jangan sedih yea kene balik London raya ke-4 ni. 1st Oct i'll join you ;p



Entry yang pernah diletak untuk lucky reader yang berjaya dapatkan nombor 12999 dah ada! Kita tengok siapa yang kene.....
Congrats --->>>MSLIANA<<<---.... :)
She won a piece of Tie rack scarf from me!



She picked this one among all the scarves :)
(I have posted the scarf to MSLIANA, but she haven't replied to me yet. Sudah balik ke kampung agaknya.. Selamat Hari Raya to you MSLIANA!)


And to dear bloggers, friends and families..

SELAMAT HARI RAYA TO ALL
&
MAAF KAN SILAP SAYA DI TP&SDT, TISF & FF.

Jangan lupa update hari raya anda :)


Love.
AidaNarina

8 comments:

Ms Coci~ said...

Hi there....

Selamat Hari Raya...

Jealousy melanda diriku dengar cerita u dapat beraya d kampong...=p

Hope everything fine and enjoy the moment...!~~

Aida Narina said...

Hari Raya to U too darling. :)

Alhamdulillah, since i was little, memang tak tinggal beraya dengan nenek kat Melaka ni. Lagipun ada seorang je nenek. But, i don't know until when, tapi harap2nya kalau apa-apa jadi kat nenek, i will still be in Melaka - my hometown.

Enjoy ur raya too. Cherish every moment you have with the family. :)

Belladonna said...

Aida, Selamat Hari Raya Aidilfitri :)

reena said...

Hi u! Selamat hari raya! Suka pic raya berdua di perantauan 2007 tu. Sweet je :)

Aida Narina said...

Hye kak Bella, thanks for the wish eventho it's already the 3rd day of Raya. I enjoyed it very much. Selamat hari raya to u too :)

Aida Narina said...

Reena: Happy eid fitri to u too reena :). Tu first time raya sama2 as a couple. Ingat nak pakai baju matching, tapi dia pakai baby blue, i pakai purple ;p

Mrs Imran said...

selamat hari raya to u, sorrie dah raya keberapa ni ha baru dpt wish, almaklum i thot org tk update blog time-time raya ni. hehe.

gambar meloncat tu kenapa ala-ala cam sumo..hehe special tu. tahun depan i amik ala-ala sukan berpedang la. hehe.

Aida Narina said...

mrs imran: i memang tak de keje blogwalking raya pertama/kedua ;p. Haaaa, gambar meloncat tu cubaan untuk bagi momentum lagi besar. Konon2 nak loncat tinggi2. tu yang sume amik posisi tu ;p ;p. Akan nantikan sukan berpedang tu. Gambar raikan raya paling kreatif! :)