Tuesday, September 08, 2009

Bahang Raya - Siapa Nak Tudung Raya?

Salam to all :)

Pejam celik, pejam celik dah 18 hari puasa. And i'm officially off from puasa for a week or so starting today. Tapi yang tak sabarnya, lagi 7 hari nak raya, i'll be away to grandma's house in Melaka for the last-minute preparations. Tolong nenek tukar langsir, lap perabot, vacuum sana-sini, pasang pelita lebih-lebih lagi pada malam tujuh likur. Dengar cerita this weekend nenek nak buat dodol. Siapa yang tak suka buat preparation raya di kampung kan? :).

Back then, when i couldn't pick my own clothes and chose what to wear, i will wear what mum bought for me. Since i have one year younger brother, thus we will usually have about the same clothes. Same kiki-lala t-shirt but in different colours. Same kind of pants but in different colours. Accept then when i wore a skirt, he would skipped that ;p.

The same goes to baju kurung. Ada satu tahun tu, nenek hantar satu papan kain kepada tailor untuk cucu-cucu perempuan yang dia boleh laramkan. I was 7 y.o. i guessed when i and 5 other cousins had to wear the same kurung on the first day of raya. Can you imagine that? It sounds scary but that brings back the happy memories and the spirit of raya. Gambar tak ada, nanti kene korek album. It felt thousand times better than the raya(s) i had in UK.

Let's see how my Raya preparations so far :)

Baju raya?
Tahun ni 1 kebaya labuh, 1 kurung moden, 1 dress. Masih dalam proses.

Kuih raya?
Dah beli (oleh emak) almond london (nama masih seglemer dulu), tart, rempeyek.
Dah buat kuih bawang goreng, Coco coco.
Masih menanti hari untuk buat Chip O' Chip and Cornflakes cookies.

Kek raya?
Tahun ni akan menggoda cousins and relatives with Aida's Creamy Oreo Cheesecake. Tangkap leleh nanti sorang-sorang :p

.....O_O......


Tadi bila berjawab emails dengan TISF's customers, i realized that tomorrow's date is unique. How i lost track of time. Yela, macam tahun lepas, it will be 08/08/08, tahun ni semestinya 09/09/09 which is tomorrow!! :) So, sempena Raya yang mulia akan tiba, and The Fashionista Raya Sale held by This Is So Fashion, i would like to give away a Raya gift which is a Tie Rack scarf to any lucky friend/reader/customer that can capture the number - 12999 on The Purest And Simplest Deepest Thoughts ;p. Just make sure to send the print-screen to me at aida.ghaffar@gmail.com :).

You'll own a piece of beautiful Tie Rack scarf before raya :). Start clicking and refreshing now :). Hheheeee ;p


p/s: Since i don't want to hold this entry too long, i have changed the stats from 13999 to 12999 ;p. Jangan lupa capture the number on my blog. The beautiful scarf need a new home :).


Love.

7 comments:

fizamior said...

wah wah wah!!! raya time childhood mmg sgt menyeronokkan.. miss those days.. huhu..

sedapnye ur cake tu..terliur i... :)

naimatulrais said...

aida--betul tu, masa i kecik2 pun bj sama dgn my bro. brand kiki lala, kaler je lain. ha3

DaZzlingLilLy said...

i takder adik so tak merasa la baju sama kaler..hehe..kiki lala and kiko tu wajib ada la kan..hehe

blogresipi said...

Wow wow. Nampak sangatlah sedap cake oreo tu ye. Tergoda iman bulan posa nih.

Aida Narina said...

Fizamior: I suka raya masa kecik2 dulu. Takyah susah2 pilih baju and yang pasti banyakkk. Dah besar sikit, hanya baju traditional je terasa nak pakai, takde dah jeans/blouse raya. I suka cheesecake bila dah refrigerate for 1 night, keluar fridge macam ice-cream. :)

Naimatulrais: Yeayyy ade geng. Nasib tak ada kembar kan? Kalau tak semua pasti mak i bagi sama ;p

DazzlingLilly: Betul tu, masa dulu kiki lala or kiko pun dah cukup mewah. Tapi sekarang orang dah tak pandang sangat. :)

Blogresepi: Thanks :). Mesti coba untuk raya. Tapi kene warn in advance, memang merbahaya cheesecake ni. Kwn2 i dulu makan semua cakap dangerous - lemak dan berkrim ;p

Abrahyn said...

nak...nak...nak...tapi selalu tak dapat! huhuhu

Aida Narina said...

Abrahyn: Mari kita tgk siapa yang kenaaaa :)