Monday, April 20, 2009

Sorak Or Sangap?

The title was actually taken from a caption on the Facebook for one of the pictures during an event i attended last weekend :)

Last Saturday, i attended an event held by 'Kelab UMNO Southampton' called "Piala Selatan", a Football tournament for South Malaysian Football teams. Perhatian, Kelab Umno ini bukan kelab sebarkan amanat Datuk Seri Najib, tapi kelab untuk Malaysian register then gather bila ada aktiviti makan-makan dan bersukan dan bersosial bersama keluarga sahaja. Sebagai warga Soton, memang tak ketinggalan benda macam ni. Event ni tumpuannya untuk beramah-mesra dengan rakyat Malaysia yang nampak sikit, tapi sebenarnya beribu kat UK.

As soon as i heard the news, terus rasa macam interesting since we (in this text means Southampton) as a host were expecting 14 teams (15 players for each team). Tentunya ramai kan? Plus, ada a few booths jual food!!! (macam-macam ada - Nasi Kerabu, Ayam Percik, Nasi Campur, Cekodot etc) :)

Tetapinya, the day before the event, i've been told that only 4 teams are coming and have confirmed with the organizer dannnnn.... 3 darinya from Southampton! *_* Sangap sungguh awal-awal tu sebab macamane nak kembangkan sayap social butterfly nih?? Disebabkan cik Nurazlan main, so semangat juga gagah kan diri pagi2 bangun pergi tengok buah hati tercintas main bola (selain tujuan datang nak beli nasi kerabu dan ayam percik!) :p



With the Soton saints jersey.



Lepak2 setelah kalah.



Us :)



Abe: Tarian zapin sambil berbola.



While watching the finals.



Abe with his award - Zapin sambil berbola.



One of the booths selling Nasi Kerabu and Nasi Campur.



Promoters.



Tukang jual.


Makanya, hambar jugak la the last weekend before i am back at Uni to start the Spring Term. Hoyehhhh.. 3 Courseworks menanti dengan senyuman manis.



And on Sunday, i bought this!!! :) :)








Hahahaaaa...nope, it's not for me. Instead, i bought it as a favour for a friend that's currently in Russia. The price for a 15" MacBook Pro is sky-high in Russia (belum cerita kat Malaysia lagi). Actually the retail price for the MacBook Pro together with the remote, AppleCare Protection Plan and iWork (as what my friend has requested) will be 2054 pounds. But, as a University student here in UK, i am entitled for 15% off for the MacBook Pro itself and 80% for the AppleCare Protection Plan which will then be 1575 pounds (and that does not include the VAT claim which could save for another 150 pounds). Kalau la banyak duit, boleh tukar laptop Compaq yang berbunyik bising berusia 3 tahun to iMac gempak (dalam mimpi). :p



14 comments:

reena said...

Hahaha zapin tengah padang tu sangat lawak gila okay.Macam sebijik tengah berzapin.Alololo..Super sweet lah pakai baju masing2.Yang MacBook Pro tu semua how much in RM? My bf beli kat sini, faham2 je lah beapa harganya.

Aida Narina said...

Reena, tuhlaa itu gara2 dah nak kalah, so lagaknya zapin makngah la die :ppp. I saje je buat couple jersey, tapi pakai baru sekali. Hhehhee. MacBook Pro tu kalau dh convert around RM8500 camtu. Aah ur bf baru beli kan? I lupa, is it MacBook Pro? Wahhh, i teruja la dgn org ade MacBook Pro or iMac nih :)

mimielola said...

WOW! Kalau Macbook jd brp pulak harganya?

l y n n a s h a a r i said...

aida...kinda busy..
nk grab bende alah(tie rack) tuw ;)..tp dh terover bajet utk kawen dh ni..tp takpe2..walau cmner pun..lyna akan beli after kawen yah..hup u dt mind.paw duit cik abg...heheh.

Mrs LVoe said...

biar btul dia bzapin.. so cute la

aS_c0mei said...

erk..sungguh mengujakan la macbook pro itew!tp sungguh di luar kemampuan.hahahahaha..klu ada duit pon,mesti tak terfikir nak beli ni,fikir nak pegi soton jugak.nak try nasi kerabu kat soton.adakah best mcm kat sini?wakkakaka...

Aida Narina said...

mimielola: I rasa sama, dapat 15% discount jugak and kalau siapa2 keluar from UK, boleh claim VAT (dapat another 10%). Banyak kan? :)

lynna: Hhehee, xpe. Next time email je to me. Btw, hopefully preparation u berjln lancar. Update tau :)

Mrs LVoe: Heehhee, xdapat award best player, dapat award the best "zapin"er pun jadi :pp

Ami said...

wah ade nasik kerabu some more,nak2!Sweet nye couple jersey!I x penah ade couple shirts nie :(
Good luck with the new term aida!i have 8 papers coming haiyoo mmg kene bertapa di rumah ajelah for the next 3 weeks.
If your maschine is 3 y.o,mine is from 2006,dual core pon tidak huhu.Hubby asik tanye nak gune sampai kaput ke?:p

Aida Narina said...

As_comei: Haih mcmane boleh missed ur comment ni cik As_comei. Tuhla, i tak mampu nak own the macbook pro apetah lagi macbook biase. So cuci mata aje. Haaa, xrugi dtg soton mkn nasi kerabu! :pp

Ami: Aida ikut kawan je, diorg (girls) nak buat jersey jugak, so ikut aje. Sweet kan. Ami buat la kat sport soccer, harganya boleh thn jugak. Ami, laptop kita sama la tu umur. Uish, tapi xde dual core tu bahaya. Tapi kalau masih okay and boleh berjasa, guna je la kan? :) :)

Cik Pika said...

cool gila macbook tu. tapi mahal sangat. adoiii.

saya pakai Sony Vaio notebook tahun 2004. tp tak pakai lagi dah. bagi kat adik utk dia buat godek2. :)

d i y a n a said...

OMG you bought MacBook Pro???

*idaman kalbuku utk mmbelinya di Malaysia*

T_T menangis+merana


-diyana-

Aida Narina said...

Cik Pika: Abistu cik pika pakai laptop ape sekarang? Saya pun xmampu cik pika. Hanya boleh menangkap gambar dan merasai betapa lembut dan licin nya "kotak" macbook itu (sbb masih seal). ;pp

Diyana: U nak beli ke? Beli la-beli la. Worth punya :)

Anonymous said...

hi Aida,

im just curious, i stadi kat france,
klu i shoping kat uk..bleh ke i claim VAT jugak? tq

Aida Narina said...

Hi there Anon, I checked that France is one of the EU countries. Probably tak boleh claim for VAT. Sebab when claiming the VAT from UK, you should not be going to the EU countries (dia akan check passport kan). But, if u can come here for holiday+shopping and balik Malaysia straight from UK (mana tau cuti ke kan) it should be fine, i guess so. :)